• Slideshow 1
    Sjeveroistočno od Požege u Kutjevu, poznatom vinogradarskom kraju, diže se kasnobarokni dvorac obitelji Turković uklopljen u prostrani park (cca 1,7 ha).
  • Slideshow 2
    Trenkovo svojim imenom podsjeća na legendarnog ratnika i slavonskog plemića Franju baruna Trenka (1711.-1749.) koji je do danas ostao u sjećanju naroda i kojim se Slavonija uvijek ponosila.
  • Slideshow 3
    Sovsko jezero predstavlja jedinstveni primjerak prirodnog jezera u brdsko-brežuljkastom području kontinentalne Hrvatske.

Europsko prebrojavanje ptica 2013.

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije u suradnji sa Hrvatskim društvom za zaštitu ptica i prirode i ove je godine sudjelovala u Europskom prebrojavanju ptica koje se svake godine provodi uz prvi vikend u listopadu, u svim zemljama Europske unije.

 

Europsko prebrojavanje ptica je redoviti godišnji događaj koji obuhvaća stotine nacionalno organiziranih aktivnosti kojima se pozivaju ljudi da uz prvi vikend u listopadu promatraju ptice, i nauče više o fantastičnoj migraciji ptica.

U prebrojavanju ptica u Požeško-slavonskoj županiji sudjelovali su učenici i učitelji osnovnih škola Julija Kempfa iz Požege, Mladost iz Jakšića, Zdenka Turkovića iz Kutjeva i Vilima Korajca iz Kaptola. Ptice su prebrojavane na ribnjacima u Eminovcima i Jakšiću, jezeru Bistra u Kaptolu, te lokalitetu Kuljanski put u Kutjevu. Tijekom prebrojavanja zabilježene slijedeće vrste ptica: vrabac, djetlić, divlja patka, šojka, obični škanjac, čvorak, vrana, lastavica, siva čaplja sjenica, grlica. Najviše vrsta, njih deset, zabilježeno je na ribnjaku u Jakšiću. Učenici su pokazali dobro poznavanje vrsta lokalnih ptica te zainteresiranost za promatranje i fotografiranje ptica.

Kontakt Info

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije
Županijska 7
HR-34000 Požega

tel: 034/290-244
fax: 034/271-364

e-mail: zastita.prirode@pszupanija.hr

© Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije, Županijska 7 - HR-34000 Požega

Hosting by 8Core Association