• Slideshow 1
    Sjeveroistočno od Požege u Kutjevu, poznatom vinogradarskom kraju, diže se kasnobarokni dvorac obitelji Turković uklopljen u prostrani park (cca 1,7 ha).
  • Slideshow 2
    Trenkovo svojim imenom podsjeća na legendarnog ratnika i slavonskog plemića Franju baruna Trenka (1711.-1749.) koji je do danas ostao u sjećanju naroda i kojim se Slavonija uvijek ponosila.
  • Slideshow 3
    Sovsko jezero predstavlja jedinstveni primjerak prirodnog jezera u brdsko-brežuljkastom području kontinentalne Hrvatske.

Zimsko prebrojavanje ptica močvarica 2014. na ribnjacima Poljana

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije uključila se u već tradicionalno Zimsko prebrojavanje ptica močvarica koje se na području Hrvatske odvija između 1-31. siječnja (pri čemu su 14-15. siječnja su glavni dani prebrojavanja).

 

Ovaj projekt od međunarodnog i nacionalnog značaja organizira se pod vodstvom Društva za zaštitu ptica i prirode, te u suradnji sa Zavodom za ornitologiju HAZU, javnim ustanovama koje upravljaju zaštićenim područjima, te brojnim drugim domaćim i stranim nevladinim organizacijama, promatračima i ljubiteljima ptica.

small Picture 3119

Prebrojavanje ptica se obavlja na vodenim staništima kao što su jezera, rijeke, akumulacije, ribnjaci i ostalo, a ima za cilj popularizirati zaštitu prirode, a prebrojavanjem se želi obuhvatiti što veće područje i što veći broj lokaliteta. Iako je prvenstveno riječ o zimskom prebrojavanju ptica močvarica, u izvješću Hrvatskom društvu za zaštitu ptica i prirode dostavljaju se sve vrsta koje su određenog dana zabilježene na određenom području pri čemu je potrebno navesti ime i prezime promatrača, datum, naziv lokaliteta, vrstu i broj jedinki prebrojanih ptica. Podaci prebrojavanja postati će dio globalne baze podataka o pticama močvaricama koja služi za njihovu efikasniju zaštitu.

small Picture 3194

U Požeško-slavonskoj županiji zimsko prebrojavanje ptica ove godine obavljeno je 14.01.2014. godine na Ribnjacima Poljana u suradnji sa Osnovnom školom Grigora Viteza iz Poljane. U prebrojavanju su sudjelovali učenici osmog razreda, učiteljice Ivana Štefančić-Lipovac i Ivana Đimoti te Ivica Samarđić, Predrag Livak, Nikolina Raguž, Kornelija Macek i Marko Grbeš ispred Javne ustanovi za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije. U prebrojavanju su zabilježene slijedeće vrste ptica: veliki vranac, mali vranac, divlja patka, labud, škanjac, siva čaplja, mala bijela čaplja, velika bijela čaplja, ćubasti gnjurac, riječni galeb, liska, svraka, golub grivnjaš, gavran.

Kontakt Info

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije
Županijska 7
HR-34000 Požega

tel: 034/290-244
fax: 034/271-364

e-mail: zastita.prirode@pszupanija.hr

© Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije, Županijska 7 - HR-34000 Požega

Hosting by 8Core Association