• Slideshow 1
    Sjeveroistočno od Požege u Kutjevu, poznatom vinogradarskom kraju, diže se kasnobarokni dvorac obitelji Turković uklopljen u prostrani park (cca 1,7 ha).
  • Slideshow 2
    Trenkovo svojim imenom podsjeća na legendarnog ratnika i slavonskog plemića Franju baruna Trenka (1711.-1749.) koji je do danas ostao u sjećanju naroda i kojim se Slavonija uvijek ponosila.
  • Slideshow 3
    Sovsko jezero predstavlja jedinstveni primjerak prirodnog jezera u brdsko-brežuljkastom području kontinentalne Hrvatske.

Svjetski dan voda obilježili učenici Osnovne škole Dragutina Lermana iz Brestovca

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije i ove je godini provela  obilježavanje Svjetskog dana voda koji se širom svijeta tradicionalno obilježava 22. ožujka.


U prijašnjim godinama povodom Svjetskog dana čišćeni su vodotoci potoka Veličanke u dijelu koji protječe kroz spomenik parkovne arhitekture Park u Trenkovu, u kojoj su aktivnosti sudjelovali učenici sedmog i osmog razreda Osnovne škole  Vladimira Nazora  iz Trenkova.  Također su se u čišćenje uključivali i učenici Osnovne škole „Mladost“ Jakšić i to  potoka Vetovčanka kod nogometnog igrališta u Jakšiću, kao i učenici Osnovne škole Stjepana Radića iz Čaglina, koji su čistili Sovsko jezero.

Ove se godine u obilježavanje Svjetskog dana voda uključila Osnovna škola Dragutina Lermana iz Brestovca, i to učenici 7. razreda na čelu sa profesoricom  biologije Majom Davidović, koji su čistili potok Orljavicu.
Republika Hrvatska ima velike količine pitkih voda pa je tako  na 5. mjestu u Europi po obnovljivim zalihama vode. Na svjetski dan voda važno je upozoriti na probleme vezane za vodu i vodne resurse. Podaci Ujedinjenih naroda kažu da više od milijardu ljudi na Zemlji nema stalan pristup zdravoj i pitkoj vodi, pa je iz tog razloga razdoblje od 2005. do 2015. proglašeno desetljećem voda pod geslom “Voda za život”.

FOTOGALERIJA

Kontakt Info

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije
Županijska 7
HR-34000 Požega

tel: 034/290-244
fax: 034/271-364

e-mail: zastita.prirode@pszupanija.hr

© Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije, Županijska 7 - HR-34000 Požega

Hosting by 8Core Association