• Slideshow 1
    Sjeveroistočno od Požege u Kutjevu, poznatom vinogradarskom kraju, diže se kasnobarokni dvorac obitelji Turković uklopljen u prostrani park (cca 1,7 ha).
  • Slideshow 2
    Trenkovo svojim imenom podsjeća na legendarnog ratnika i slavonskog plemića Franju baruna Trenka (1711.-1749.) koji je do danas ostao u sjećanju naroda i kojim se Slavonija uvijek ponosila.
  • Slideshow 3
    Sovsko jezero predstavlja jedinstveni primjerak prirodnog jezera u brdsko-brežuljkastom području kontinentalne Hrvatske.

Europsko promatranje ptica 2014.

Europsko promatranje ptica je godišnji događaj koji se sastoji od stotina aktivnosti organiziranih na nacionalnom nivou. Prošle je godine oko 65.000 ljudi sudjelovalo u 34 zemalja, a zabilježeno je više od 4 milijuna ptica u jednom vikendu. U 2014. događaj se koordiniran od strane Natur & umwelt (BirdLife partner u Luksemburgu), koji predstavlja Europski Centar koji obrađuje sakupljene podatke.

Cilj Europskog promatranja ptica 2014. je popularizacija zaštite prirode te podizanje svijesti javnosti o ljepoti seobe ptica i potrebama ptica selica na gnjezdilištima, seobenim pravcima i zimovalištima na Mediteranu i Africi.
Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije u suradnji sa Hrvatskim društvom za zaštitu ptica i prirode i ove je godine sudjelovala u Europskom prebrojavanju ptica koje se svake godine provodi uz prvi vikend u listopadu, u svim zemljama Europske unije i šire.

U prebrojavanju ptica sudjelovali su učenici 7. razreda osnovne škole Dragutina Lermana iz Brestovca, učiteljice Maja Davidović i Danijela Pijević te Predrag Livak iz Javne ustanove. Ptice su po sunčanom vremenu prebrojavane na lokalitetu uz potok Orljavicu iza škole, između 10,30 - 12,30 sati.

Tijekom prebrojavanja na vrlo maloj površini zamijećeno je dvanaest vrsta ptica: svraka, vrana, obični škanjac, vrabac, djetlić, sjenica, siva vrana, čvorak,  slavuj, lastavica, crvenrepka i šojka.

Kontakt Info

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije
Županijska 7
HR-34000 Požega

tel: 034/290-244
fax: 034/271-364

e-mail: zastita.prirode@pszupanija.hr

© Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije, Županijska 7 - HR-34000 Požega

Hosting by 8Core Association