• Slideshow 1
    Sjeveroistočno od Požege u Kutjevu, poznatom vinogradarskom kraju, diže se kasnobarokni dvorac obitelji Turković uklopljen u prostrani park (cca 1,7 ha).
  • Slideshow 2
    Trenkovo svojim imenom podsjeća na legendarnog ratnika i slavonskog plemića Franju baruna Trenka (1711.-1749.) koji je do danas ostao u sjećanju naroda i kojim se Slavonija uvijek ponosila.
  • Slideshow 3
    Sovsko jezero predstavlja jedinstveni primjerak prirodnog jezera u brdsko-brežuljkastom području kontinentalne Hrvatske.

Monitoring bijele rode u Požeško-slavonskoj županiji

Bijela roda (Ciconia ciconia) je najpoznatija ptica selica na našim prostorima. Visoka je 100 – 110 cm, promjera krila 195 – 210 cm, a masa joj je 2,3 – 4,5 kg. Mužjaci su nešto veći od ženki. Perje je bijelo s crnim vrhovima i crnim stražnjim rubom krila. Odrasle jedinke imaju duge crvene noge i kljun, dok su kljun i noge mladih ptica tamniji.

Monitoring bijele rode u Požeško – slavonskoj županiji provodi se od 2010. godine. U 2017. godini zabilježena su 47 nastanjena gnijezda od kojih je 21 aktivno s ukupno 48 mladih roda. Prosječan broj mladih roda po gnijezdu iznosi 2,28%. Najviše je gnijezda s po dvoje ili troje mladih, dok su po dva gnijezda s jednim ili s četvero mladih. Naselje s najvećim brojem gnijezda je Marino Selo u kojem se ove godine nalazi 8 aktivnih gnijezda s ukupno 17 mladih roda. 12 aktivnih gnijezda u Županiji izgrađeno je na objektima i njihovi vlasnici imaju pravo na naknadu u iznosu od 700,00 kuna jer gnijezda svojom težinom oštećuju krovišta.

small IMG 4347

Monitoring bijele rode obavili su članovi Javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjem Požeško slavonske županije, u dva obilaska. Prvim terenom se utvrdi brojčano stanje roda, drugim terenom utvrđujemo broj mladih roda tj. aktivna gnijezda. Rode se pri traženju hrane ili u letu mogu ozljediti, u 2017.-toj godini spasili smo 2 rode. Prvu sa slomljenim krilom, na području Kukunjevca, druga. Ozljeđene rode odvodimo u Rušćicu-centar za ozljeđene zaštićene životinjske vrste, gdje se nakon oporavka životinje vraćaju u prirodno stanište.

spašena roda

                                                                                          Spašena roda

 

U kolovozu se mlade rode zajedno s odraslima okupljaju u veća jata na najboljim hranilištima u poljima i krajem kolovoza odlijeću na jug. Rode s područja Požeško – slavonske županije zimuju na krajnjem jugu Afrike i prelaze put dug 12 000 – 15 000 km.

Kontakt Info

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije
Županijska 7
HR-34000 Požega

tel: 034/290-244
fax: 034/271-364

e-mail: zastita.prirode@pszupanija.hr

© Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije, Županijska 7 - HR-34000 Požega

Hosting by 8Core Association