• Slideshow 1
    Sjeveroistočno od Požege u Kutjevu, poznatom vinogradarskom kraju, diže se kasnobarokni dvorac obitelji Turković uklopljen u prostrani park (cca 1,7 ha).
  • Slideshow 2
    Trenkovo svojim imenom podsjeća na legendarnog ratnika i slavonskog plemića Franju baruna Trenka (1711.-1749.) koji je do danas ostao u sjećanju naroda i kojim se Slavonija uvijek ponosila.
  • Slideshow 3
    Sovsko jezero predstavlja jedinstveni primjerak prirodnog jezera u brdsko-brežuljkastom području kontinentalne Hrvatske.

Povratak mladih sova ušara u prirodu

Sove (Strigiformes) su red ptica letačica, noćnih grabljivica pa u vezi sa tim načinom života imaju vrlo krupne i osjetljive oči i osjetljiv osjet sluha. Poznate su po mnogim osobinama, uključujući mekano perje, dobro razvijene kandže i skoro bešuman let. Sve vrste imaju karakterističan facijalni disk, pernati okvir oko očiju koji je kod pravih sova kružnog oblika, a kod kukuvija srcolikog. Red obuhvaća preko 220 vrsta krupnih i srednje veličine koje su rasprostranjene po čitavom svijetu.

Red Strigiformes se dijeli na dvije porodice:kukuvije (Tytonidae) i  prave sove (Strigidae)

Veličina im je veoma različita, u rasponu od veličine vrapca do veličine orla. Najveća vrsta sova ušara (Bubo bubo) je dužine od 62-72 cm, a sa raširenim krilima 150-180 cm, dok najmanja patuljasta sova (Glaucidium passerinum) dužine 17-20cm, a sa raširenim krilima 40-45 cm.

Većina vrsta aktivno love noću pa u vezi sa tim imaju nekoliko važnih prilagodbi. Oči su im krupne, izbuljene i postavljene na prednjoj strani glave uslijed čega mogu dobro procijeniti udaljenost plijena i brzinu njegovog kretanja

Razmnožavaju se jednom godišnje. Gnijezda prave u dupljama drveća, koriste i napuštena gnijezda drugih ptica. Monogamne su i parovi ostaju dugo zajedno. Ženka snese od 1-2 do 8 jaja. Na jajima uglavnom leži ženka, a brigu o ishrani mladih preuzimaju oba roditelja. Inkubacija traje oko mjesec dana poslije čega se izleže prvi ptić. Mladunci su slijepi i pokriveni su paperjem.

P4260091

Povratak mladih sova ušara u prirodu

Šest mladih sova ušara, koje su pronađene i spašene tijekom travnja i svibnja ove godine u Kaptolu i Požegi nakon što su ispale iz svojih gnijezda i ostale bez roditelja, provele su dva i pol mjeseca u Azilu za životinje u Ruščici u Brodsko-posavskoj županiji.

Nakon što su se sove oporavile, narasle i ojačale dovoljno da se mogu vratiti u prirodu djelatnici Javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije uz pomoć mladih čuvara prirode Mateja i Domagoja Poljakovića iz Sovskog Dola 12.07.2017. su ih pustili u njihovo prirodno okruženje na zaštićenom krajobrazu, Sovskom jezeru, koje je upravo po sovama dobilo ime.

P7120226

Kontakt Info

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije
Županijska 7
HR-34000 Požega

tel: 034/290-244
fax: 034/271-364

e-mail: zastita.prirode@pszupanija.hr

© Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije, Županijska 7 - HR-34000 Požega

Hosting by 8Core Association