• Slideshow 1
    Sjeveroistočno od Požege u Kutjevu, poznatom vinogradarskom kraju, diže se kasnobarokni dvorac obitelji Turković uklopljen u prostrani park (cca 1,7 ha).
  • Slideshow 2
    Trenkovo svojim imenom podsjeća na legendarnog ratnika i slavonskog plemića Franju baruna Trenka (1711.-1749.) koji je do danas ostao u sjećanju naroda i kojim se Slavonija uvijek ponosila.
  • Slideshow 3
    Sovsko jezero predstavlja jedinstveni primjerak prirodnog jezera u brdsko-brežuljkastom području kontinentalne Hrvatske.

Monitoring obične kockavice (Fritillaria meleagris L.) u Požeško – slavonskoj županiji

Obična kockavica (Fritillaria meleagris L.) je zeljasta trajnica iz porodice ljiljana. Razvija se iz lukovice u rano proljeće i može narasti do 30 cm. Cvjetovi su veliki i teški, crveno-smeđe do purpurno obojeni, sa svjetlijim i tamnijim šarama. Šare tvore uzorak šahovnice od čega potječe i hrvatski naziv za ovu vrstu - kockavica. Biljka je otrovna, osobito za sisavce.

Stanište kockavice uglavnom predstavljaju vlažne livade, a rjeđe raste i u svijetlim, otvorenim i vlažnim šikarama i šumama. Rasprostranjena je na području središnje, sjeverne i sjeveroistočne Hrvatske, uz nekoliko izoliranih nalazišta s područja Velebita.

Kockavica je u Hrvatskoj zaštićena temeljem Zakona o zaštiti prirode od 10. lipnja 1958. godine., Kao osjetljiva vrsta (VU) uvrštena je u Crvenu knjigu vaskularne flore Hrvatske, te je kao takva strogo zaštićena temeljem Zakona o zaštiti prirode i Pravilnika o strogo zaštićenim vrstama.

nalazišta kockavice po županijama

           Nalazišta kockavice po županijama

 

Monitoring obične kockavice u Požeško – slavonskoj županiji

Praćenje stanja kockavice u Požeško - slavonskoj županiji obavljeno je tijekom ožujka ove godine na livadama u požeškom kraju u blizini mjesta Bučje kod Pleternice, u Migalovcima i u Čaglinu (općina Čaglin), te u lipičkom kraju na livadama u blizini naselja Poljana i Gaj.

Na površini od 25 kvadratnih metara prebrojavao se broj jedinki kockavice, a još se obavila i procjena učestalosti, gustoće i pokrovnosti kockavice na navedenim lokalitetima. Kockavica je zabilježena još u Velikom Bilaču na pleterničkom području,te pokraj mosta na cesti Čaglin – Migalovci,a ove godine je, za razliku od prošle, ipak zabilježeno 20-ak jedinki   kockavice u Brezinama, s obje strane puta koji vodi prema mlinu.

Ove godine je izvršen monitoring kockavice na dva nova staništa:

  1. ) Na području naselja Ciglenik (grad Kutjevo)
  2. ) Dragovci, u Brodsko-posavskoj županiji, poznato od prije

Razlozi potencijalne ugroženosti kockavice na području Požeško - slavonske županije: divlje svinje, sukcesija, blizina ceste, branje, melioracija i preoravanje, krtice.

Kockavica Knežcijpg

                                                                                                                                    Kockavica - Knežci

Kontakt Info

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije
Županijska 7
HR-34000 Požega

tel: 034/290-244
fax: 034/271-364

e-mail: zastita.prirode@pszupanija.hr

© Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije, Županijska 7 - HR-34000 Požega

Hosting by 8Core Association