• Slideshow 1
    Sjeveroistočno od Požege u Kutjevu, poznatom vinogradarskom kraju, diže se kasnobarokni dvorac obitelji Turković uklopljen u prostrani park (cca 1,7 ha).
  • Slideshow 2
    Trenkovo svojim imenom podsjeća na legendarnog ratnika i slavonskog plemića Franju baruna Trenka (1711.-1749.) koji je do danas ostao u sjećanju naroda i kojim se Slavonija uvijek ponosila.
  • Slideshow 3
    Sovsko jezero predstavlja jedinstveni primjerak prirodnog jezera u brdsko-brežuljkastom području kontinentalne Hrvatske.

Monitoring žute pčelarice (Merops apiaster) u Požeško – slavonskoj županiji

 

Žuta pčelarica (Merops apiaster) pripada redu Coraciiformes (smrdovrane, modrivrane) i porodici Meropidae (pčelarice). Jedini je predstavnik ove porodice koji živi u Hrvatskoj. Žuta pčelarica je jedna od najšarenijih ptica Europe.

Prosječno je duga oko 28 cm. Donji dio tijela joj je plavo – zelene boje, dok je gornji dio uglavnom crveno – smeđe boje. Ispod kljuna može se vidjeti široka žuta mrlja, a preko očiju ima crnu prugu. Kljun je dug i blago savijen. Srednja pera u repu su produžena. Mlade ptice su nešto bljeđe obojene i još uvijek nemaju produžena pera u repu.

IMG 4243

Uglavnom jedu kukce koje love u letu. Najčešće love pčele, ose i bumbare, a hrane se i drugim kukcima. Pčelarice traže otvorene predjele s raznolikim krajobrazom, često u blizini rijeka ili drugih vodenih površina. Gnijezda izgrađuju u zidovima od rahle zemlje, pijeska ili gline u kojima iskopaju rupu.

IMG 4172

Inkubacija jaja traje 20 – 22 dana. Počinje oko sredine svibnja, a zajedno s podizanjem mladunaca, proces traje do kraja lipnja. Nakon toga, ne pare se ponovo te godine. Oba partnera leže na jajima, ali mužjak nešto manje. Leglo broji 5 do 6 (ponekada i 4 do 7) gotovo kuglastih, potpuno bijelih, izraženo glatkih i sjajnih jaja.

U Hrvatskoj je redovita gnjezdarica i preletnica, prisutna od travnja do rujna. Česta je u Kopačkom ritu i na potezu od Kneževih Vinograda do Batine. Kolnije žute pčelarice su pronađene i u Požeško – slavonskoj županiji, u Parku prirode Lonjsko polje, na otoku Pagu. U Cabuni, u Virovitičko – podravskoj županiji, je pronađeno najveće stanište žute pčelarice u Hrvatskoj.

Žuta pčelarica je strogo zaštićena vrsta u Republici Hrvatskoj. Kategorija ugroženosti za gnijezdeću populaciju je LC (najmanje zabrinjavajuća).

MONITORING ŽUTE PČELARICE U POŽEŠKO – SLAVONSKOJ ŽUPANIJI

Žute pčelarice se gnijezde na području Vranića. Površinski kop kvarcnog pijeska Vranić nalazi se na jugozapadnim padinama Papuka u blizini mjesta Orljavac.

Položaj Vranića u Požeško slavonskoj županiji

Monitoring žute pčelarice proveli su djelatnici Javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjem Požeško – slavonske županije, 22.5.2017. godine, u dopodnevnim satima. Prebrojano je ukupno 189 rupa u pijesku. Od toga je zabilježeno 109 rupa na kojima se primjećuju znakovi aktivnosti. Primijećeno je jato od pedesetak pčelarica koje su cijelo vrijeme bile na području gniježđenja. Pronađeno je i dosta ostataka neprobavljenih dijelova kukaca.

IMG 4202

Kontakt Info

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije
Županijska 7
HR-34000 Požega

tel: 034/290-244
fax: 034/271-364

e-mail: zastita.prirode@pszupanija.hr

© Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije, Županijska 7 - HR-34000 Požega

Hosting by 8Core Association