• Slideshow 1
    Sjeveroistočno od Požege u Kutjevu, poznatom vinogradarskom kraju, diže se kasnobarokni dvorac obitelji Turković uklopljen u prostrani park (cca 1,7 ha).
  • Slideshow 2
    Trenkovo svojim imenom podsjeća na legendarnog ratnika i slavonskog plemića Franju baruna Trenka (1711.-1749.) koji je do danas ostao u sjećanju naroda i kojim se Slavonija uvijek ponosila.
  • Slideshow 3
    Sovsko jezero predstavlja jedinstveni primjerak prirodnog jezera u brdsko-brežuljkastom području kontinentalne Hrvatske.

Promocija šeste generacije mladih čuvara prirode Požeško-slavonske županije

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjima Požeško – slavonske županije dana 20.09.2017. godine promovirala je 6.-tu generaciju mladih čuvara prirode. Program „ Mladi čuvari prirode“ projekt je Javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije, a cilj projekta je osposobljavanje i potvrđivanje mladih čuvara prirode u Požeško-slavonskoj županiji.

Projektne aktivnosti su zamišljene tako da učenici kroz praktičan rad i izlaskom na teren nauče:

•   kako se ponašati u prirodi

•   snalaziti se (orijentirati) u prirodi pomoću karte i kompasa

•   tko su nadzornici (čuvari prirode/rendžeri)

•   što je bioraznolikost i kako je očuvati

•   značenje ključnih pojmova zaštite prirode i drugo

Svake godine u projektu sudjeluje ukupno 24 učenika iz 6 osnovnih škola.

U projektu su sudjelovale ove škole: OŠ Julija Kempfa Požega, OŠ Dobriše Cesarića Požega, OŠ Vladimira Nazora Trenkovo, OŠ Zdenka Turkovića Kutjevo, OŠ Vilima Korajca Kaptol i OŠ Ivana Gorana Kovačića Velika.

Unatoč lošem vremenu, promocija mladih čuvara prirode je uspješno održana na Sovskom jezeru, zaštićenom krajobrazu prirode, gdje su sudjelovale sve škole, te zajedno još jedanput potvrdili svoje naučeno znanje, čime je otvorena i dendrološka poučna staza. Učenici su nagrađeni prigodnim materijalima te zahvalnicom na sudjelovanju u projektu.

Svojom nazočnošću, manifestaciju su upotpunili učitelji i ravnatelji škola, gosti iz općina, gradova i županije, predstavnici županijskih javnih ustanova za zaštitu prirode.

small 20170920 113322

small IMG 4751

Kontakt Info

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije
Županijska 7
HR-34000 Požega

tel: 034/290-244
fax: 034/271-364

e-mail: zastita.prirode@pszupanija.hr

© Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije, Županijska 7 - HR-34000 Požega

Hosting by 8Core Association